Gastroenterologija

Gastroenterologija kod dece se bavi dijagnostikom, lečenjem i praćenjem poremećaja gastrointestinalnog trakta kod dece, uključujući želudac, creva, jetru, pankreas i žučnu kesu. U poliklinici “Dr Nikolić” pružaju se usluge vezane za gastroenterologiju kod dece. Evo nekoliko važnih aspekata gastroenterologije kod dece:

Pregledi i dijagnostika: Gastroenterolog će obaviti detaljan pregled deteta i saslušati njegove simptome i tegobe. Nakon toga, mogu se naručiti i sprovesti različite dijagnostičke procedure, kao što su laboratorijski testovi krvi, analiza stolice, ultrazvuk abdomena. Ove procedure omogućavaju doktoru da postavi tačnu dijagnozu i planira odgovarajući tretman.Lečenje gastrointestinalnih poremećaja: Na osnovu dijagnostičkih rezultata, gastroenterolog će preporučiti odgovarajući tretman za specifične gastrointestinalne probleme deteta. To može uključivati promene u ishrani, primenu lekova, terapiju probioticima, hirurške zahvate ili druge terapijske postupke. Cilj je ublažiti simptome, poboljšati funkciju gastrointestinalnog trakta i unaprediti kvalitet života deteta.

Prevencija

Praćenje i prevencija: Gastroenterolog će pratiti dete tokom dužeg vremenskog perioda kako bi se osiguralo da terapija daje željene rezultate. Redovni kontrolni pregledi omogućavaju praćenje napretka i pravovremeno prilagođavanje terapije ako je potrebno. Gastroenterolog će takođe pružiti preporuke za prevenciju gastrointestinalnih problema kod dece, kao što su pravilna ishrana, unos tečnosti, fizička aktivnost i higijena.

Specifični gastrointestinalni poremećaji kod dece: Gastroenterologija kod dece može se baviti različitim stanjima i poremećajima, kao što su gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), zapaljenska bolest creva (npr. Crohnova bolest, ulcerozni kolitis), celiakija, hronična opstipacija, alergije na hranu, sindrom iritabilnog creva i drugi problemi koji utiču na gastrointestinalni trakt.

Važno je da dete bude pregledano od strane kvalifikovanog gastroenterologa koji ima iskustvo u radu sa decom. Održavanje redovnih pregleda i saradnja sa gastroenterologom pomoći će u održavanju zdravlja gastrointestinalnog trakta.

Tok lečenja bolesnog deteta se obično sastoji iz tri faze:

Pregled & dijagnoza

Adekvatni pregledi omogućavaju doktoru da postavi tačnu dijagnozu i planira odgovarajući tretman.

Terapija & tretman

Neophodan tretman i adekvatna terapija treba da osiguraju željene rezultate.

Kontrola i izlečenje

Kontrolni pregled po potrebi i praćenje do potpunog oporavka.

Zakažite pregled

Brzo i jednostavno zakažite svoj termin.

Kontakt
Gastroenterologija