Kardiologija

U okviru kardiologije, poliklinika “Dr Nikolić” pruža različite vrste usluga i pregleda. Evo pregleda i dijagnostičkih postupaka koje obuhvata kardiologija, posebno u vezi sa decom:
Pregledi kardiologa: Kardiolog će vršiti detaljan pregled srca i krvnih sudova kod dece, uzimajući u obzir njihovu medicinsku istoriju i simptome koje ispoljavaju. Pregled može obuhvatati auskultaciju srca, merenje krvnog pritiska i druge relevantne parametre.
Ultrazvuk srca (ECHO): Ehološki pregled srca omogućava detaljan prikaz strukture i funkcije srca kod dece. Ovaj neinvazivni postupak koristi ultrazvučne talase za dobijanje slika srca i procenu srčanih komora, zalistaka, krvnih sudova i drugih anatomskih detalja. Holter pritiska i EKG-a: Holter monitoring se koristi za praćenje krvnog pritiska i srčane frekvencije tokom dužeg vremenskog perioda. To je posebno korisno za otkrivanje eventualnih poremećaja ritma ili nepravilnosti u krvnom pritisku kod dece.

Sistematski pregled

Sistematski pregledi dece: Kardiološki pregledi se često uključuju u sistematske preglede dece, posebno uključujući pregled srca, merenje krvnog pritiska i procenu eventualnih simptoma ili znakova srčanih problema.
Sportski pregledi kod dece su isto tako važni kako bi se osigurala njihova sigurnost, zdravlje i optimalni sportski razvoj. Pregledi obuhvataju sveobuhvatan medicinski pregled koji se fokusira na specifične potrebe i rizike povezane s bavljenjem sportom.
Test opterećenja kod dece, poznat i kao ergometrijski test ili test napora, je postupak koji se koristi za procenu kardiovaskularnog zdravlja i fizičke kondicije dece tokom fizičkog napora.

Važno je da se deca redovno podvrgavaju kardiološkim pregledima, posebno ako postoje faktori rizika ili prethodne medicinske indikacije. Kardiolog će na osnovu pregleda i dijagnostičkih rezultata postaviti odgovarajuću dijagnozu i predložiti dalje korake u lečenju i praćenju srčanih problema kod dece.

Tok lečenja bolesnog deteta se obično sastoji iz tri faze:

Pregled & dijagnoza

Pregled uz ultrazvuk ili EEG dijagnostiku. Postavljanje dijagnoze.

Terapija & tretman

Terapija će zavisiti od prirode dijagnoze i ozbiljnosti srčanog problema kod deteta.

Kontrola i izlečenje

Redovne kontrole su ključne za praćenje napretka i reakcije na terapiju.

Zakažite pregled

Brzo i jednostavno zakažite svoj termin.

Kontakt
Kardiologija