Ortopedija

Ortopedija kod dece se bavi dijagnostikom, lečenjem i prevencijom bolesti, povreda i poremećaja mišićno-koštanog sistema kod dece. Ovo područje se posebno fokusira na specifične probleme koji se javljaju tokom rasta i razvoja dece.
Pregled i dijagnostika u ortopediji kod dece uključuju slične korake kao i kod odraslih. Kada se dete susretne sa ortopedskim lekarom, on će saslušati medicinsku istoriju deteta, simptome i brige roditelja. Lekar će zatim obaviti detaljan fizički pregled, koji može uključivati testiranje opsega pokreta, snage mišića, stabilnosti zglobova i palpaciju povređenih ili zabrinjavajućih područja.

Testovi i analize

Ortopedski lekar može preporučiti dodatne dijagnostičke testove specifične za decu. To mogu uključivati rendgenske snimke, ultrazvuk, magnetsku rezonancu (MRI) ili laboratorijske analize. Ovi testovi pomažu lekaru da dobije preciznije informacije o stanju mišićno-koštanog sistema deteta i da postavi tačnu dijagnozu.
Nakon postavljanja dijagnoze, ortopedski lekar će predložiti odgovarajući plan lečenja za dete. Ovaj plan može uključivati konzervativne mere, kao što su fizikalna terapija, nošenje ortopedskih pomagala ili lekovi. U nekim slučajevima, može biti potrebno hirurško lečenje. Ortopedski lekar će objasniti mogućnosti operacije, koristi i rizike, kao i sve druge relevantne informacije.

Ukoliko imate bilo kakve brige ili sumnje u vezi sa mišićno-koštanim sistem kod dece, zakažite konsultacije ili pregled u našoj poliklinici.

Tok lečenja bolesnog deteta se obično sastoji iz tri faze:

Pregled & dijagnoza

Pregled kod ortopeda igra ključnu ulogu u ranoj dijagnostici, prevenciji i lečenju ortopedskih problema kod dece.

Terapija & tretman

Nakon postavljanja dijagnoze, ortoped će razgovarati o mogućim terapijskim opcijama.

Kontrola i izlečenje

Ovi pregledi pomažu u proceni napretka, detekciji eventualnih promena ili komplikacija te prilagođavanju terapije prema potrebi.

Zakažite pregled

Brzo i jednostavno zakažite svoj termin.

Kontakt
Ortopedija